Schoonmaakheld Marcel: De man die forten tot leven brengt en zwembaden laat blinken

August 13, 2024

Als je binnenloopt bij het Aquacentrum in Den Helder, is de kans groot dat je Marcel tegen het lijf loopt, een van de schoonmaakhelden van Proschoon. Maar Marcel is meer dan een schoonmaker—hij is een man met een rijke levensgeschiedenis, een stevige handdruk en een talent voor verhalen vertellen. Met een enthousiasme dat aanstekelijk werkt, deelt hij zijn ervaringen, niet alleen over schoonmaken, maar ook over zijn passie voor historie en mensen.

Interessante context

Naast zijn werk bij Proschoon is Marcel al sinds 1996 vrijwilliger bij Fort Kijkduin. "Ze zochten een vrijwilliger, en ik vond het leuk om mensen iets te vertellen," zegt Marcel. "Het fort heeft een rijke historie en biedt interessante context om over te praten."Zijn rol als rondleider heeft niet alleen zijn liefde voor geschiedenis gevoed, maar ook zijn sociale vaardigheden aangescherpt, iets wat hij dagelijks meeneemt in zijn werk bij Proschoon.

Rust door erkenning

Marcel is gediagnosticeerd met autisme. Structuur, duidelijkheid en heldere communicatie zijn voor hem van onschatbare waarde. Zijn carrière was allesbehalve eentonig - van freelance illustrator tot vakkenvuller, en van een baan bij een bakkerij tot drukkerij - Marcel heeft het allemaal gedaan.

Maar het was tijdens de coronaperiode, toen hij officieel erkend werd met een diagnose en in het doelgroepenregister werd geplaatst, dat hij de rust vond waar hij naar zocht. Die rust leidde hem uiteindelijk naar een vaste baan bij Proschoon. De eerste dagen bij Proschoon waren een zoektocht. "Ik begon bij een tehuis voor dementerenden, maar dat bleek niet mijn plek," vertelt Marcel openhartig. Na wat omzwervingen kwam hij uiteindelijk bij het Aquacentrum terecht, waar hij zijn draai volledig heeft gevonden.

Behind the scenes

Marcel werkt nu wekelijks bij het Aquacentrum, een plek die hij fascinerend vindt. "Het Aquacentrum heeft twee zwembaden: één voor de Heldenaren en één voor de marine. Proschoon zorgt voor de schoonmaak van het maritieme gedeelte. Wat ik leuk vind, is dat ik een kijkje achter de schermen krijg. Soms zie ik brandweeroefeningen of mariniers die in de duiktoren duiken. Het is interessant om te zien wat er allemaal gebeurt." Ondanks het soms broeierige klimaat, geniet Marcel ervan dat hij zijn eigen gang kan gaan.

De duiktoren is een spectaculair onderdeel van het Aquacentrum als je het Marcel vraagt..

Voorbereiding is de Sleutel tot Succes

Voor Marcel draait alles om voorbereiding. Zijn motto? "Geluk dwing je af door voorbereiding." Hij is vastberaden als hij zegt: "Ik zorg ervoor dat mijn kast en karren op orde zijn, niet alleen voor mezelf, maar ook voor mijn collega. Het is als een estafettestokje dat je overdraagt." Marcel begint zijn middagshift met het trappenhuis en zorgt ervoor dat de kleedkamers na het vrijzwemmen weer spik en span zijn. "Daarnaast loop ik de toiletten langs die het Aquacentrum zelf schoonmaakt en voer ik periodieke werkzaamheden uit."

Een thuis bij Proschoon

Marcel voelt zich thuis bij Proschoon. "De mensen van het Aquacentrum kennen me allemaal en staan voor me klaar als dat nodig is," zegt hij tevreden. "En bij Proschoon? De leidinggevenden hebben goede people skills. Als ik gefrustreerd raak, word ik goed opgevangen."

Naast het Aquacentrum voelt Marcel zich ook thuis bij de andere objecten die hij schoonmaakt. Zo is hij een vaste kracht bij een studentenhuis in Den Helder. Daar heeft hij een vriendschappelijke band opgebouwd met de beheerder en organiseert hij zelfs spelletjesavonden voor de bewoners. "Iedere laatste vrijdag van de maand is vaste prik. Handig, want iedereen weet er van. Het is leuk om in contact te zijn met studenten die verschillende opleidingen volgen."

Toekomstplannen en kritische blikken

Als het over zijn toekomst gaat, blijft Marcel bescheiden. "Ik hoop gezond en fit mijn pensioen te halen," zegt hij. Maar hij heeft ook een persoonlijk doel: "Ik heb een gitaar thuis, en ik wil die beter leren bespelen."

Met zijn oog voor detail is Marcel een onmisbare kracht binnen het team van Proschoon. Hij neemt dan ook de tijd om kritische verbeterpunten aan te kaarten: "We kunnen nog meer winnen door te zorgen dat alle spullen op de juiste locaties aanwezig zijn en door goede overdracht en inwerking van collega's. Het is belangrijk dat alles op rolletjes loopt, dat komt zowel de klant als de collega's ten goede."

Marcel is een man die met passie zijn werk doet en altijd streeft naar verbetering. En wie weet, misschien speelt hij binnenkort wel een serenade op zijn gitaar voor zijn collega’s bij Proschoon!
Terug naar alle nieuwsberichten