Hoe bedrijven kunnen bijdragen aan de Banenafspraak met inleenpersoneel van PSO 30+ Bedrijven

October 3, 2024

Proschoon ziet kansen voor ieder bedrijf om samen te werken met PSO 30+ gecertificeerde organisaties. Als je nu denkt: "What’s in it for me?", dan sta je op het punt iets heel waardevols te ontdekken! Want wist je dat je door het inkopen van personeel via een PSO 30+ bedrijf een belangrijke bijdrage kunt leveren aan de Banenafspraak en tegelijk de Quotumregeling ontloopt? Laten we dat even uit de doeken doen!

De Banenafspraak & Quotumregeling in een notendop

Op de laatste Prinsjesdag werd de Banenafspraak nog eens nadrukkelijk onder de aandacht gebracht. Het doel is simpel: tegen 2026 moeten er 125.000 extra banen komen voor mensen met een arbeidsbeperking. Werkgevers met meer dan 25 werknemers worden daarbij geacht hun steentje bij te dragen. Doen ze dat niet? Dan treedt de Quotumregeling in werking, waarbij ze verplicht worden banen te creëren voor deze doelgroep, met een boete als ze niet voldoen aan de norm. Niet bepaald iets waar je als bedrijf op zit te wachten, toch?

"Er wordt streng op toegezien dat werkgevers met meer dan 25 werknemers hier serieus mee aan de slag gaan."

Slimme oplossing: Inkoop via PSO 30+ bedrijven

Maar nu het goede nieuws: je kunt aan de Banenafspraak voldoen zonder zelf direct extra personeel aan te nemen. Hoe? Door gebruik te maken van inleenpersoneel via een PSO 30+ gecertificeerde organisatie zoals Proschoon (die beschikt over PSO 30+ certificering op trede 3). Wij zijn gespecialiseerd in het bieden van werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, en door onze diensten en medewerkers in te huren, draag jij automatisch bij aan de Banenafspraak. Dat betekent dat jouw bedrijf deze inkoopkosten kan gebruiken om aan te tonen dat jullie voldoen aan de social return-verplichtingen die de overheid stelt. Mèt de zekerheid dat deze groep door getrainde professionals wordt ondersteund!

SROI-verplichting (Social Return on Investment)

Door simpelweg in te kopen bij een PSO 30+ organisatie, kun je de inkoopwaarde van deze diensten meenemen in je SROI-verplichting. Deze verplichting houdt in dat je als bedrijf minimaal 5% van je opdrachtwaarde investeert in werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met elke ingehuurde medewerker of afgenomen dienst ondersteun je de sociale doelstellingen én help je nieuwe banen creëren voor mensen die dit het hardst nodig hebben.

Kansrijk inschrijven op aanbestedingen

Wat betekent dit concreet? In de praktijk betekent dit dat wanneer je diensten of personeel inhuurt bij een PSO 30+ bedrijf, zoals Proschoon, je niet alleen voldoet aan de regels rondom SROI, de Banenafspraaken Quotumregeling, maar ook nog eens punten scoort bij aanbestedingen.

Hoe dat zit? Je kunt de inkoopwaarde van jouw afname bij PSO 30+ gecertificeerde bedrijven meenemen in je inschrijving op tenders. Maar ook in je verslaglegging als invulling van de Banenafspraak of jouw eigen PSO-certificering. Zo haal je het maximale uit je inkoop en hoef je zelf niet direct personeel aan te nemen om boetes te voorkomen. Bovendien kan dit je helpen bij samenwerkingen met sociaal betrokken partners.

Socialer ondernemen?

Heb je vragen over hoe jouw organisatie door het inkopen van personeel bij PSO 30+ bedrijven, zoals Proschoon, kansen creëert? Neem gerust contact met ons op! We helpen je graag verder om sociaal te ondernemen. Geen verplichtingen, gewoon een goed gesprek over de mogelijkheden.

Dus waar wacht je op? Laat ons het werk doen en geef jouw bedrijf een sociaal karakter!

Solliciteer nu