Hoe een Poolse powervrouw zichzelf opwerkte tot voorvrouw bij Proschoon?

July 16, 2024

Marta's reis als Poolse student naar een stralende voorvrouw bij Proschoon laat zien dat met doorzettingsvermogen, enthousiasme en een grote glimlach alles mogelijk is!

Liefde en Levenslessen

Marta, bijna 37 lentes jong, woont al 13 jaar in Nederland en werkt al een decennium met veel plezier bij Proschoon. "Ik heb het hier ontzettend naar mijn zin. Ik kan groeien, ik voel me gezien en gehoord, en ik heb veel plezier in mijn werk."

Marta's avontuur in Nederland begon door de liefde. Oorspronkelijk uit Toruń, Polen, bezocht ze een vriendin in Nederland. Tijdens een avond uit in Alkmaar ontmoette ze iemand speciaals. Na het afronden van haar HBO-opleiding in Polen, waar ze Management Toerisme en daarna Boekhouding en Financiën studeerde, voelde ze een sterke drang om terug te keren naar Nederland. Sinds 2011 is ze hier komen wonen en heeft ze nooit meer omgekeken. Behalve naar haar familie, die ze ieder jaar in de vakanties bezoekt.

Na regen komt zonneschijn

Wat typeert Marta? “Mijn zelfstandigheid! Ik regel alles graag zelf. Ook voel ik me echt een Nederlander. Ik zou niet meer terug willen naar Polen, behalve voor vakanties. Mensen hier op straat groeten je met een grote glimlach, de Nederlandse cultuur past écht bij mij."

En die grote glimlach draagt Marta ook. Ze is een optimistische vrouw met het motto: na regen komt zonneschijn. "Bij mij zijn er weinig dagen dat ik niet blij ben; dat zit gewoon niet in mijn natuur."

Groei binnen Proschoon

Marta begon als schoonmaker bij twee locaties van de Dreu (dat nu is overgenomen door Proschoon). Door haar leergierigheid werd ze twee jaar geleden gevraagd om meer verantwoordelijkheid te krijgen en werd ze voorvrouw van meerdere kleine panden. Ze is nu een ambulante voorvrouw voor het team bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) en vier kleinere buitenlocaties. “Als er ergens problemen zijn of hulp nodig is, dan kunnen ze mij bellen. Of mijn collega's Sandra en Yvonne, we werken nauw samen met elkaar."

Als voorvrouw geeft Marta mensen de ruimte om zichzelf. “Natuurlijk moet ik soms bijsturen, maar ik stel vaak de vraag: wat kan ik voor je doen, of wat wil jij doen? Hierdoor krijgen mensen zelfvertrouwen en zelfstandigheid.”

Accent? Nou en! 

Het leukste aan haar functie? “Het in contact staan met mensen. Ik ben helemaal blij als niet alleen de klant maar ook de collega's tevreden zijn. Ik zie dagelijks mensen groeien. Bij ons kan iedereen zichzelf zijn, je mag zijn wie je bent. Ik heb Nederlands geleerd doordat collega's hier echt de tijd voor hebben genomen. En ook al praat ik soms met een raar accent, niemand vindt dat erg!”

Bij de les blijven

Hoewel haar opleiding in Polen haar veel levenslessen, basiskennis en persoonlijke ontwikkeling heeft gegeven, kwam Marta uiteindelijk terecht in een compleet andere tak van sport: de schoonmaakwereld! Wat haar baan bij Proschoon haar heeft geleerd? "Ik heb echt geleerd hoe belangrijk het is om kort en bondig te zijn! Ik kan best lang van stof zijn, maar als het op afspraken aankomt, ben ik duidelijk kort en krachtig in mijn boodschap."

Ook de nodige trainingen, cursussen en opleidingen hebben de revue gepasseerd. Zo heeft ze bijna alle bestaande schoonmaakcursussen en een leidinggevende opleiding afgerond, inclusief Harrie Helpt Training. “In het begin had ik best angst om dit te doen, alles was nieuw. Dankzij de ondersteuning van mijn collega's heb ik het gevoel dat ik enorm ben gegroeid. Ik heb veel geleerd en ben zelfverzekerder geworden."

Toekomstplannen

Nieuwe dingen blijven leren, die nuttig zijn in haar werk. Dat is het plan voor de toekomst binnen Proschoon. Een fulltime kantoorbaan behoort niet tot de doorgroeiopties, als je het Marta vraagt. "Ik vind alles wat nieuw is leuk, maar wil het liefst op de werkvloer blijven waar ik met mensen in contact sta. Ik krijg enorm veel motivatie als een klant tevreden is.”

Succesverhaal

"Een opdrachtgever had zijn bedenkingen bij overdag schoonmaak, maar het team kreeg het voor elkaar dat ze het toch wilden proberen. Het resultaat? "We zijn hartstikke blij met jullie!" als reactie. Dat motiveert mij enorm!"

Overdag schoonmaken is een win-win voor iedereen namelijk, als je het Marta vraagt. "Iedereen wordt gezien en staat in contact met andere mensen. Schoonmaak was vroeger een eenzaam beroep in de avonduren. Nu zie ik dat steeds meer mensen inzien hoe belangrijk schoonmaakwerk is. Ik werk nu binnen kantoortijden. Als je familie thuis is, ben jij dat ook. Dat is fijn."

Solliciteer nu